Wat vandaag goed is, kan morgen beter

Datum van item

13 mei 2021

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

16x bekeken

"Looop droomt van een 100% circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat. Het bedrijf werkt hard om dat voor elkaar te krijgen. Hoe? Als hub voor organisch co-producten"

Kelly Vermeer Msc, Business Development & Innovation Manager bij Looop

LIOF helpt deze ondernemer met:

LIOF helpt deze ondernemer met:

Looop deed mee aan de eerste editie van het Business Innovation Program Food, een gezamenlijk programma van de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROMs). Als een van de ROMs, begeleidde LIOF dit gepassioneerde bedrijf.

LIOF en Looop

Kelly Vermeer MSc, achtergrond als diernutritionist en werkzaam als Business Development & Innovation Manager bij Looop, vertelt.

“Wij halen het maximale uit organische co-producten. Bijvoorbeeld door deze te gebruiken als ingrediënten voor diervoeding, als duurzame energiebronnen en voor innovatieve, bio-based producten. Daardoor ontstaat minder afval en minder vervuiling, genereren we groene energie, dragen we bij aan de productie van circulaire innovaties én werken we mee aan een gezonde landbouw en voedselketen.” 

Een kwestie van gezond verstand

Kelly legt gepassioneerd uit waarom zij gelooft in waar Looop voor staat: “Een circulaire voedselketen is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, maar vooral een kwestie van gezond verstand. Op deze manier herwinnen we nu al jaarlijks bijna 2.000.000 ton herbruikbare grondstoffen - en dat is wat ons betreft pas het begin!”

Looop is een veelzijdige hub

Gevestigd in Venlo met roots in de agrofood-sector. Kelly: “Dankzij onze roots weten we precies wat deze sector belangrijk vindt. En met ons eigen transportbedrijf kunnen we snel en flexibel schakelen, in een proces waar onze partners op kunnen vertrouwen. Zo verbinden we de schakels in de kringloop en houden we organische co-producten in beweging.” 

“Moving Circularity Forward”  

“Hoe halen we het beste uit groentereststromen?” 

Sjaak Berden, Business Developer bij LIOF over de deelname van Looop aan het Business Innovation Program Food: “In dit programma werken startups en gevestigde bedrijven samen aan een business case rondom de verwaarding van reststromen en efficiënt grondstoffengebruik. Looop onderzocht hoe zij haar netwerk kan inzetten en verbreden om groentereststromen beter te verwaarden. Het Business Innovation Program Food sluit goed aan bij de focus van LIOF op een aantal transities waaronder circulariteit. Het was dan ook bijzonder leuk en leerzaam om een bedrijf als Looop dat circulariteit zo sterk in haar DNA heeft, te mogen begeleiden.”

Een complexe puzzel

Kelly voegt hier aan toe: “Op dit moment gaan veel groentereststromen verloren omdat hier geen goede toepassing voor is. Dat vinden wij als bedrijf jammer, maar ook persoonlijk is het mijn missie om hier wat aan te doen. Het is lastig omdat groentereststromen erg versnipperd vrij komen, weinig nutritionele waarde hebben en veel water bevatten. Dit alles maakt het een complexe puzzel om op te lossen. Maar gelukkig houden wij bij Looop van uitdagingen!” 

“We houden wel van een uitdaging!”  

“We doen het met elkaar!”

Looop werkt samen met vele andere bedrijven in de keten. Kelly: “Met producenten van organische co-producten aan de ene kant en potentiële afnemers en gebruikers aan de andere kant. Maar ook met verwerkers die innovatieve oplossingen hebben om groenten of andere reststromen hoger te verwaarden - vaak startups. Want we kunnen het niet alleen, we moeten er toch echt met elkaar voor gaan!”

Looop gaat ervoor, met volle overgave

En dat doet Looop, met overgave: “Wij conformeren ons aan twee Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties: Circulariteit en hergebruik van reststromen (SDG 12) is wie we zijn en wat we doen, en dat doen we samen met onze partners in de keten (SDG 17). Daar zijn we ontzettend trots op.”

“We zetten ons in voor een wereld zonder verspilling”  

Heeft Kelly nog tips voor andere ondernemers? 

“Kijk kritisch naar je bedrijfsvoering. Er zijn altijd mogelijkheden om te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Dit hoeft zeker niet altijd geld te kosten, maar kan soms zelfs geld opleveren. En komt het aan op de verwaarding van organische reststromen? Dan is de oplossing simpel: bel Looop!” www.looop.company.nl