200 bezoekers aan event 1 jaar LimburgAgrofood programma

Datum van item

20 februari 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

Het LimburgAgrofood programma van LIOF en Provincie Limburg heeft in haar eerste levensjaar ruim 350 unieke ondernemingen weten te verbinden met diverse evenementen, projecten en activiteiten én met het online platform Kiempunt.
50 MKB-bedrijven werd ondersteuning geboden bij het ontwikkelen en financieren van hun innovatieprojecten en business cases. In combinatie met co-financiering van ondernemers werd meer dan 3 miljoen euro geïnvesteerd.
LIOF organiseerde voor de gelegenheid een event dat werd bijgewoond door zo'n 200 ondernemers en partnerorganisaties.

Hot topics: bio-circulair, future farming en gezonde voeding

Agrofood ondernemers zagen het afgelopen jaar de meeste kansen in de thema’s bio-circulair, future farming en gezonde voeding.
Zo wilde Biologisch Tuinbouwbedrijf BioVerbeek uit Velden tenminste 90% van hun kas verwarmen uit het composteringsproces van diverse biomassastromen.
Light4Food uit Horst zocht ondersteuning en financiering voor hun future farming project: de ontwikkeling van een prototype voor kunstmatige belichte teelsystemen (de veredelingsmarkt) in de tuinbouw.
In totaal 15 ondernemers maakten met een LIOF Kennistraject gebruik van de kennis en ondersteuning van docenten en studenten van Maastricht University respectievelijk de HAS Hogeschool in vraagstukken over ‘voeding & gezondheid’, ‘big data’ en ‘korte keten marketing’.

Verjaardag vieren met innovators

LIOF organiseerde een event om het eenjarige bestaan van het programma te vieren, mét de agrofood ondernemers. Naast presentatie van de resultaten vond een panelgesprek plaats met enkele innovatieve ondernemers.
Zo vertelde varkenshouder Aad van Leeuwen over zijn geavanceerde voerkeuken, waar alle benodigde voedingsstoffen uit reststromen worden berekend en tot een uitgekiend menu voor de varkens leidt. Meer hierover lees je hier


Raymond Nolet van Mifood deelde zijn innovaties om de consument te helpen voldoende groente en fruit binnen te krijgen. 95% van de Nederlanders eet namelijk niet de dagelijks benodigde 350 gram groente en fruit. Met uitgebreid onderzoek naar behoud van de bioactieve stoffen, ontwikkelt Mifood bijvoorbeeld smoothies.

Twan Claessens van Piglet Treatment Systems ontwikkelt een pistool waarmee varkens de exact de juiste hoeveelheid antibiotica toegediend kunnen krijgen en de bijbehorende administratie wordt automatisch bijgehouden.

Marcel Dings van Brookberries weet het jaar rond een continue topsmaak aan zijn aardbeien te geven doordat het optimale lichtrecept werd onderzocht.

Opvallend was dat alle paneldeelnemers het eens waren over het belang van big data en over het belang van gemak en smaak. Als we de consument willen verleiden tot gezondere voedingskeuzes, is gemak en smaak een essentiële combinatie.

Trendwatcher

Sander Duijvestein, trendwatcher, maakte de bezoekers nog eens bewust van de impact die technologie op ons dagelijks leven heeft. De toekomst wordt steeds moeilijker voorspelbaar nu nieuwe technologieën razendsnel worden geadopteerd. Digitaal darwinisme noemt hij het: verander of verdwijn. Specifiek voor de sector ziet ook hij veel potentieel op het gebied van big data, maar ook van VR/AR technieken.

Nog maar het begin

Frans Broeders, Sector Developer Agrofood bij LIOF en verantwoordelijk voor het LimburgAgrofood-programma ziet dit eerste jaar als een mooi begin: “Goede ideeën moeten niet blijven liggen, maar gedeeld en gevoed worden zodat ze werkelijkheid kunnen worden. Kennis, kapitaal en netwerk brengen we in om ondernemers te ondersteunen. Minister van Landbouw Carola Schouten heeft een half jaar geleden haar visie gepresenteerd: 'Kringlooplandbouw'. In Limburg blijkt dit niet alleen een visie, maar al concreet plaats te vinden middels innovatieprojecten in de praktijk. Wij gaan de komende jaren nog veel meer ondernemers helpen met groeien”.

Innovatie maakt sector toekomstbestendig

Het programma LimburgAgrofood wordt gefinancierd door opdrachtgever Provincie Limburg. Hubert Mackus, Gedeputeerde Provincie Limburg voor Landbouw, Natuur, Infra, Rail en Monumenten: “Vanuit de Provincie Limburg willen we ondernemers die nieuwe wegen bewandelen en inzetten op innovatie, ondersteunen. Dat doen we op verschillende manieren: via inspiratie- en kennissessies, maar ook financieel. Daarom werd het programma LimburgAgrofood opgestart. Dit programma beschikt over een zogeheten instrumentenkoffer met subsidies, maar biedt ook mogelijkheden tot netwerkvorming via Agrofood Netwerk Limburg en het bijbehorende digitale platform Kiempunt Limburg. Daarbij zijn grote partners aangesloten, zoals de Brightlands Campus Greenport Venlo, Universiteit Maastricht, Fontys, HAS Hogeschool, Citaverde College, Rabobank, LLTB en LAJK. Via het programma LimburgAgrofood spelen we in op de wensen en behoeften van ondernemers en zorgen we ervoor dat de sector toekomstbestendig is en blijft.”

Bekijk het videoverslag van het event:

Meer informatie over het LimburgAgrofood programma >

Bronnen: LIOF, Provincie Limburg