BASF opent mondiaal veredelingscentrum in Nunhem

Datum van item

12 november 2018

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

BASF opende donderdag 8 november een nieuw geavanceerd veredelingscentrum voor komkommers in Nunhem. Het groentezaadbedrijf stak er maar liefst 50 miljoen euro in, haar grootste investering in de honderdjarige geschiedenis. Met het kassencomplex van 2,5 hectare en 17.000 m2 aan technische faciliteiten en kantoorruimte, wil BASF nog beter kunnen inspelen op de wereldwijde vraag naar nieuwe groenterassen.

De faciliteit huisvest alle (pre-)veredelingsprogramma’s voor komkommers in Nunhem: hogedraad-, lange, korte en snackkomkommers en augurken, inclusief de fenotyperingslijn voor digitale evaluatie van vruchteigenschappen. De resultaten van deze programma’s zullen voorzien in innovatieve nieuwe rassen voor kas- en vollegrondtelers, maar ook voor retailers en consumenten overal ter wereld.
“Onze innovatiekracht gecombineerd met een diepgaand inzicht in de vraag van klanten is de stuwende kracht achter onze activiteiten bij BASF. We richten ons op het ontwikkelen van groenterassen die waarde creëren en de verwachtingen van de consument van morgen overtreffen”, zegt Andreas Sewing, Head of R&D, BASF Vegetable Seeds.

25% sneller zaden ontwikkelen

De faciliteit bevat de nieuwste technologie voor het optimaliseren van veredelingsactiviteiten, waaronder hygiënesluizen en protocollen voor planthygiëne om infectierisico’s te minimaliseren, diffuse beglazing voor optimaal gebruik van daglicht, hogere kassen en hogedrukbevochtiging voor een beter plantklimaat en energiebesparing. In combinatie met het gebruik van merkertechnologie in het laboratorium en ’indoor farming’ technieken, kan dit veredelingscentrum de ontwikkelingstijd van zaadsoorten met tot wel 25 procent terugbrengen.

Energievriendelijker en schoner telen

De kas is ook toonaangevend als het gaat om moderne milieunormen. Technologieën voor energiebesparing en transparante schermen binnenin de kas zorgen voor een gelijkmatig klimaat en verminderen het gasverbruik met tot wel 48 procent. Het herhaald recyclen, desinfecteren en reinigen van het teeltwater zorgt voor 99,5 procent minder residu van gewasbeschermingsmiddelen in het afvalwater.

Center of Excellence voor nieuwe groente-oplossingen

De vestiging in Nunhem is de eerste in een reeks mondiale ‘Centers of Excellence’ waar het concept Creator Campus wordt gerealiseerd. “Onze ambitie is een open platform te bieden voor het ontwikkelen van rassen en innovatie, samen met partners uit de groenteketen en R&D-partners. Het stelt ons in staat ideeën te ontwikkelen en samen succesvolle groente-oplossingen te realiseren”, reageert Joachim Schneider, Head of BASF Vegetable Seeds. “We willen zowel professionals als consumenten inspireren om samen een spannende toekomst voor de groentemarkt verder te ontwikkelen.”

Limburg koploper in zaden

De gehele markt voor zaden en opkweekmaterialen is in Nederland de afgelopen 15 jaar sterk gegroeid, met Limburg als koploper. De oppervlakte van zaden en dergelijke voor opengrondsgroenten steeg in 2018 naar een recordhoogte van 2.240 hectare. Voor de productie van zaden voor glasgroenten nam dat zelfs met twee derde toe tot 490 hectare.
Limburg neemt maar liefst 32 procent hiervan voor haar rekening. Met het nieuwe veredelingcentrum van BASF in Nunhem wordt de koppositie van Limburg verder versterkt.

Staatssecretaris Knops: samenwerking is de sleutel

Staatssecretaris Knops (BZK) gaf een toespraak bij de opening en benadrukte het belang van samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs en overheid voor behoud en ontwikkeling van de Nederlandse agrofoodsector. Hij noemde daarbij het nationale platform waarbij de agrosector met voorstellen komt om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, zoals de City Deal Voedsel en een gezond gewicht programma voor kinderen en jongeren. Ook Kiempunt noemde hij als voorbeeld van samen bouwen aan een betere toekomst.

Bronnen: BASF, 1Limburg, CBS, Rijksoverheid