Boeren en tuinders krijgen meer macht tegen supermarkten

Datum van item

14 mei 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

Minister Schouten van Landbouw wil de positie van boeren en tuinders versterken die een te lage prijs voor hun producten krijgen van supermarkten. Ze wil hen helpen door boeren en tuinders toe te staan afspraken met elkaar te maken, om zo meer marktkracht te krijgen. “We willen een eerlijke prijs voor onze producten krijgen. De prijs voor een product stijgt in de supermarkt, terwijl de prijs die wij krijgen daalt”, vertelt LLTB-bestuurslid Thijs Rompelberg. “Tevens zijn de eisen op het gebied van bijvoorbeeld milieu alleen maar groter geworden.”

Wetsvoorstel voor de zomer

Het is bij wet verboden om prijsafspraken te maken. Minister Schouten heeft aangegeven dat ze voor de zomer met een wetsvoorstel komt om dit te veranderen. Schouten refereert naar een speciale uitzondering in de mededingingsregels die Europa eind vorig jaar mogelijk heeft gemaakt voor samenwerkende boeren. “We kunnen samen naar een nieuwe geschillencommissie als we het niet eens zijn met bijvoorbeeld de prijzen. Dat is voor ons belangrijk”, vertelt Rompelberg. Deze onafhankelijke geschillencommissie gaat toetsen of er sprake is van ‘oneerlijke handelspraktijken’. De uitspraken van de geschillencommissie zijn dan bindend.

Onderzoeken naar eerlijke prijs voor boeren in de praktijk

Tevens start Minister Schouten twee onderzoeken. Het Taskforce Verdienvermogen gaat de verdienmodellen van agrariërs in kaart brengen. “Met dalende prijzen en nieuwe eisen vanuit de maatschappij over klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn moet het financieel wel uit blijven komen voor de boeren”, aldus Schouten. Daarnaast start de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een onderzoek naar de waardeverdeling in de voedselketen. De zogehete 'Agronutri-monitor' moet meer inzicht geven in de prijsvorming van landbouwproducten in de praktijk. De eerste editie van dit onderzoek worden medio 2020 verwacht.

Bronnen: Het Financieele Dagblad, LLTB