Vleeskuikenhouder in Tienray positief over uitkomen in de stal

Datum van item

15 juli 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

Vleeskuikenhouder Gerard Witlox uit het Limburgse Tienray schakelde een aantal jaar geleden over naar een nieuw concept van kuikens laten uitkomen in de stal. Hij is positief over de resultaten. "Nadat we de kuikens in de stal uit laten komen, hebben we geen pootproblemen als gevolg van enterokokken meer en daalde het antibioticagebruik."

Normaliter worden pasgeboren kuikentjes getransporteerd naar de stallen van pluimveehouders, maar bij het uitkomen in de stal ontvangt de boer voorgebroede eieren. Na enkele dagen in de stal is het broedproces voltooid, waardoor de kuikens in optimale, stressvrije omstandigheden direct bij water en voer kunnen.

Witlox implementeerde twee methodes in zijn stallen: de Nestborn broedeieren van kuikenbroederij Van Hulst en de One2Born broedeieren van kuikenbroederij Schotman. Bij de eerste worden de voorgebroede eieren op een natuurlijk strooiselbed in de stal geplaatst en uitgebroed. Bij One2Born liggen de eieren in trays voordat ze uitkomen. De pluimveehouder koos voor deze twee partijen omdat ze geen grote installaties of andere investeringen vereisen. Beide kunnen eenvoudig worden toegepast in iedere stal.

Enterokken

De voordelen van het uitkomen in de stal werden al snel duidelijk. "Het eerste wat we zagen was dat de kuikens erg kalm waren. En het gewicht in de eerste veertien dagen was 15 gram meer dan normaal." Witlox koos voor de nieuwe methodiek, omdat zijn kuikens kampten met pootproblemen als gevolg van enterokokken. Ook dit probleem zag hij aanzienlijk afnemen, waardoor hij veel minder antibiotica hoeft toe te dienen. Zijn kuikens zijn sterker en robuuster.

Belangrijkste innovatie in 30 jaar

Gerard Witlox vindt dit ‘natural on farm hatching’-concept een grote aanrader. "Het kost niet meer dan de reguliere werkwijze. Je moet alleen de werkzaamheden anders plannen. Tijdens het broeden moet je het proces beter begeleiden en eventueel ingrijpen, maar deze tijd win je met gezondere kuikens later terug." De Limburgse boer heeft meer plezier in zijn werk gekregen nu hij is overgestapt op de broedeieren. "Ik gebruik het uitkomen in de stal nu twee jaar en beschouw het als de belangrijkste innovatie in de productie van vleeskuikens van de afgelopen dertig jaar."

Bron: EIP-AGRI