Diervoedersector op zoek naar regionale grondstoffen

Datum van item

20 juni 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

6x bekeken

Als alles op rolletjes loopt, is het niet vanzelfsprekend het roer om te willen gooien. De Nederlandse diervoedersector maakt nu de beste brokken ter wereld, maar daarmee is rechtdoor op dezelfde weg niet automatisch de juiste keuze. Feed Design Lab en Bio Treat Center slaan de handen ineen om de diervoedersector klaar te maken voor de toekomst.

Grondstoffen uit de regio

Bij de productie van diervoederbrokken worden nu grondstoffen gebruikt, die door de toenemende welvaart en de groeiende wereldbevolking steeds meer naar humane voeding zullen gaan. Alternatieve oplossingen zijn nodig, zeker voor dierlijk eiwit. Nu importeert de sector vooral het eiwitrijke soja uit Zuid-Amerika, maar een regionaal alternatief zou de afhankelijkheid doen afnemen en bovendien duurzamer zijn.

Feed Design Lab

Om de alternatieve grondstoffen te vinden is onderzoek en kennis nodig. Een producent alleen kan een dergelijke innovatieslag niet maken. Het Feed Design Lab in het Noord-Limburgse Wanssum helpt de sector en stimuleert tot samenwerking. Er kan vrij worden geëxperimenteerd met nieuwe grondstoffen en technieken. Ruim honderd gerenommeerde diervoederproducenten en andere bedrijven in de keten in binnen- en buitenland zijn partner van het Feed Design Lab.

Bio Treat Center

Samenwerking is de sleutel. Maar ook het Feed Design Lab heeft hulp van buitenaf nodig. Het Bio Treat Center ondersteunt de innovatie door inzicht te geven in het grotere plaatje. Niet alleen het vinden van alternatieve grondstoffen is belangrijk, maar ook het passend maken van de keten. Denk aan zaken als de aanvoer van de grondstoffen en de grootschaligheid van leveringen.

Kringlooplandbouw

De diervoedersector is succesvol en stabiel, maar veranderingen zijn onvermijdelijk. Ook hier staat samenwerking aan het begin van de kringlooplandbouw. Trudy van Megen, directeur van het Feed Design Lab vat het mooi samen: “Samen met het BTC werken we aan het ontwikkelen van nieuwe, lokaal geteelde reststromen zodat ook de beste brokkenmakers business creëren met voer van dichtbij.”