Eerste voucher Agropole uitgegeven

Datum van item

8 februari 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

Het innovatieproject Agropole is een samenwerking tussen verschillende Duitse en Nederlandse organisaties op het gebied van innovatie in de landbouw. Als onderdeel van het Agropole-project kunnen Duits-Nederlandse samenwerkingen, die ontwikkelingen en innovaties in de agrofoodsector stimuleren, gefinancierd worden met maximaal 10.000 euro. De eerste voucher is inmiddels uitgegeven aan het Limburgse Compas Agro en tuinbouwbedrijf Pflanzen Janssen uit Duitsland.

Samenwerking over grenzen

Het voucherprogramma van Agropole draait nu ruim een half jaar. De eerste voucher van 10.000 euro wordt door Compas Agro en Pflanzen Janssen geïnvesteerd in onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame onkruidbestrijding in de boomteelt. Het is niet de eerste keer dat er over de grens wordt samengewerkt in de agrofoodsector. Anke Schirocki, directeur van Agrobusiness Niederrhein, vertelt: "De samenwerking is al jaren gaande. In 2013 zijn er twee projecten uitgevoerd: ‘Region without Borders’ en de Porter-studie ‘Economic power in agrofood’. Uit beide projecten bleek dat intensieve, grensoverschrijdende samenwerking niet alleen de agrobusiness, maar de hele regio ten goede komt. Hier is uiteindelijk het project Agropole uit voortgekomen, waarmee we de samenwerking verder intensiveren.”

Synergie

Aan Nederlandse zijde is Niels Visschers, business developer bij Brightlands Campus Greenport Venlo, betrokken bij Agropole. Hij coördineert en organiseert om partijen aan weerszijden van de grens samen te brengen. Dat is belangrijk legt hij uit: "Als je Limburg en Niederrhein op de kaart ziet, zie je meteen dat het een enorm groot gebied is. Maar, met een grens ertussen. Deze grens wordt vaak gezien als barrière en laat Agropole nou net een project zijn die deze barrière wil laten verdwijnen. In het verleden hebben partijen aan beide kanten van de grens natuurlijk vaker met elkaar samengewerkt. Maar vaak kwam het resultaat van die samenwerking alleen ten goede aan de betrokken partijen. Via dit project willen we echt de regionale netwerken in Duitsland en Nederland aan elkaar verbinden zodat uiteindelijk alle bedrijven in de regio van de samenwerking kunnen profiteren. Dit is belangrijk omdat je met elkaar veel meer synergie kan creëren. Hiermee kan dit tuinbouwgebied uitgroeien tot één van de grootste van Europa. De input van de bedrijven is hiervoor essentieel: alleen door goed te luisteren naar de ondernemers in de beide regio’s kun je een succesvolle Agropole opzetten."

Vouchers

Dit Agropole-traject loopt nog anderhalf jaar. In die tijd zullen meer vouchers uitgereikt worden. Op korte termijn komen drie aanvragen in aanmerking, maar nieuwe aanvragen zijn ook nog mogelijk. Meer weten? Kijk dan hier voor de procedure. Verder ligt de komende tijd de focus op het betrekken van meer bedrijven en op de matchmaking tussen bedrijven en studenten. Saskia Goetgeluk, directeur van Brightlands Campus Greenport Venlo: “Dat is door corona echt ernstig vertraagd. We willen ook de samenwerking opzoeken met andere INTERREG-projecten. Er is meer te bundelen en we kunnen de opgedane kennis gebruiken voor het vervolg van dit project: Agropole 2.0. De flow zit er goed in. Het zou zonde zijn als we nu niet door ontwikkelen: verdiepen, verbreden en bundelen!”

Bron: Brightlands Campus Greenport Venlo