Fruit Cleaning Service redt afgekeurd zachtfruit

Datum van item

19 april 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

De kwaliteitseisen van retailers liegen er niet om. Veel aardbeien, bessen en frambozen worden afgekeurd voor de winkelschappen, terwijl het nog prima geschikt is voor consumptie. Robbert Leisink, Maxim de Roeck en Kevin Smedts springen op de bres voor zowel het fruit als de teler met hun bedrijf Fruit Cleaning Service. Ze kopen de partijen zachtfruit op en zorgen voor een oplossing.

Fruitful-Berries

De drie mannen achter de Fruit Cleaning Service zijn samen goed voor meer dan twintig jaar ervaring in de rood fruit-markt. Met het moederbedrijf Fruitful-Berries zijn ze expert in de levering van zachtfruit voor de West-Europese markt. Vanuit het Fresh Park in Venlo staan ze in contact met zowel lokale als buitenlandse telers om continu een dagvers product te kunnen aanleveren.

Probleem

Fruitful-berries handelt in fruit van klasse I, maar niet al het fruit dat wordt aangeleverd is van deze categorie. Naar schatting 8 à 10 procent van de totale aanvoer krijgt het predicaat ‘klasse II’ en belandt daarmee bij het afval. Dat betekent alleen bij Fruitful-Berries al een half miljoen kilo fruit per jaar. Vaak gebeurt het dat een hele partij wordt afgekeurd, omdat slechts 15 procent van het fruit klasse II is. De goede van de slechte vruchten scheiden wordt gezien als teveel moeite.

De mannen leggen uit: "Weggooien wordt veelal gezien als de makkelijkste oplossing. De stortkosten zijn voor de producent. Er zijn opkopers die dit fruit verwerken voor de voedingsindustrie, maar dan nog legt de teler er geld op toe.” Vandaar dat ze op het idee kwamen de verwerking zelf te regelen. "Je haalt een schakel uit de keten weg, waardoor de teler een faire opbrengst krijgt.”

Oplossing

Met een sorteermachine en een aantal vaardige handen weet de Fruit Cleaning Service zachte, beschimmelde of kapotte besjes wel te scheiden van de Klasse I vruchten. Zo kan een deel alsnog verkocht worden en wordt de rest ingevroren. "We hebben hier in Venlo professionele diepvrieslijnen staan die hier perfect geschikt voor zijn", aldus Robbert. De ingevroren vruchten worden later verwerkt in smoothies, ijs en milkshakes.

Bron: De Limburger en AGF

Lees ook hoe de Groente & Fruitbrigade in Venlo afdankertjes redt!