Grassa! bouwt bioinstallatie voor innovatieve verwerking groentereststromen

Datum van item

20 juli 2018

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

3x bekeken

Het Venlose Grassa!, gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo en onderdeel van het Bio Treat Center, haalt door hun geavanceerde techniek in bioraffinage al meer uit gras. Hun bioraffinage-technieken maken het mogelijk om dezelfde hoeveelheid gras aan méér dieren te voeren en zelfs voor menselijke consumptie geschikt te maken. Nu stelt een lening uit het Limburg Business Development Fonds (LBDF) ze in staat te werken aan een prototype van een bioinstallatie geschikt voor groenteresten die uiteindelijk geschikt worden gemaakt voor humane voeding. Zo is Grassa! onderdeel van de circulaire economie.

Boeren met grasland of tuinders met groentereststromen hebben meer in huis, als het aan Grassa! ligt. Zij breiden hun innovatieve bioraffinage-technieken uit, zodat er meer hoogwaardige stoffen van elkaar worden gescheiden en beter gebruikt kunnen worden. De raffinage is zo verfijnd en geoptimaliseerd dat er tot wel 5 keer meer eiwitten uit het plantaardige materiaal komt. Laagwaardige plantenresten vinden zo meer en meer hun weg naar diervoeding, veevoeder en kunnen zelfs geschikt zijn als basis voor levensmiddelen voor de consument.

Van gras naar groentenugget
Begin 2018 werden de eerste GroenteNuggets gemaakt op basis van het hoogwaardige Grassa!-eiwitconcentraat. Met behulp van de lening wordt onderzocht of ook reststromen uit de groenteteelt en –handel kunnen worden geraffineerd op dezelfde, rendabele wijze. Groenten als prei, spinazie, boerenkool, spruiten, sla, maar ook wortelloof, bonen en erwten zijn goede kandidaten voor bioraffinage.

Lokaal, duurzaam en kostenbesparend
De installatie van Grassa! krijgt een mobiel karakter. Zo kunnen reststromen meteen lokaal worden verwerkt. Dit vereenvoudigt de keten en bespaart bovendien transportkosten. Kostenbesparend is ook het feit dat er simpelweg een kleinere afvalstroom is en daardoor lagere composteringskosten. Wordt klassiek veevoeder, zoals Zuid-Amerikaanse, genetisch gemanipuleerde sojaschroot, vervangen door lokale reststromen is dat een win-winsituatie: minder afval hier én minder schadelijke landbouw daar.

Ook benieuwd naar financieringsmogelijkheden voor jouw innovatieve ideeën binnen de agrofood? Neem dan contact op met Niek Theunissen van LIOF. Hij helpt je graag verder.