Het succes van de Zwamburg oesterzwammen

Datum van item

7 november 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

Voedsel maken van afval. Het klinkt als onbegonnen werk, maar Rob Hermans van Zwamburg is uitermate succesvol in deze missie. Als finalist van Limburgs Ondernemer van het Jaar legt hij uit hoe op duurzame wijze oesterzwammen kweekt voor zijn eigen producten en de beste restaurantkeukens.

Koffiedik

Het begint bij koffiedik van lokale horeca, cateraars en andere Limburgse bedrijven. Deze verse koffiedrab is een restproduct, maar van grote waarde voor Zwamburg. In een loods in Schimmert injecteert Rob Hermans schimmeldraden in het geperste koffiedik, waarna zich een plant ontwikkelt die uiteindelijk uitgroeit tot een rijpe oesterzwam.

CO2 neutraal kweken

Het gebruik van het koffiedik is een duurzame keuze, maar Zwamburg gaat verder. De kweek wordt door warmtepomptechniek, zonnepanelen en ledlicht zoveel mogelijk CO2 neutraal uitgevoerd.

Bovendien wordt de uitgewerkte koffiedrab ook niet zomaar weggegooid. Als de voedingsbodem is uitgewerkt, wordt het naar Attero gebracht, die er compost van maakt. Het 'afval' krijgt zo opnieuw een doel, als oppepper voor de tuin.

Steeltjes

Dan nog houdt het niet op. Daar waar de steeltjes van oesterzwammen in veel gevallen gezien worden als snijafval, zocht Rob Hermans naar lokale partners om ook hier een zinvolle bestemming voor te vinden. De steeltjes van Zwamburg worden nu verwerkt in ander voedsel. "In grillworsten of in een mush-room/beefburger, een vlees-paddenstoelhamburger. Er worden bitterballen en kroketten van gemaakt. En pasta’s. Pasta Pura doet ze in ravioli. Verder is er cannelloni. In plaats van een combi ham-asperge, nu als asperge-oesterzwam," vertelt Hermans.

Doorgaan of stoppen

Hoewel het verhaal van Zwamburg als één grote successtory klinkt, kwam het natuurlijk niet vanzelf. Na drie jaar niets verdiend te hebben, stond Rob Hermans vorig jaar voor de vraag om door te gaan of te stoppen. Hij koos voor het eerste, ondanks de hoge prijs. Zelfs met hulp van vrijwilligers en stagiaires stopt hij nog altijd tot zestig uur in de week in het bedrijf. En hij heeft moeten investeren, bijvoorbeeld in een nieuwe kwekerij. In de zomer van 2018 werd naast de watertoren van Schimmert een nieuwe, grotere en duurzamere kwekerij gebouwd. Op topdagen oogst hij hier 80 tot 100 kilogram duurzaam geproduceerde oesterzwam.

Zwamkar

Zwamburg richt zich nu hoofdzakelijk op het kweken van oesterzwammen voor de eigen ontwikkelde producten zoals de Zwambal, Zwamkroket, Oesterzwammen ravioli, BBQ-worst en Oesterzwammen-Spelt-Pasta. Deze producten zijn tot stand gekomen door middel van samenwerkingen met lokale partners. Sommige van deze producten worden verkocht vanuit de Zwamkar, een foodtruck waarmee Zwamburg op verschillende lokale festivals verschijnt.

Duurzaam ondernemen

Rob Hermans is één van de finalisten van de verkiezing voor Limburgs Ondernemer van het Jaar. In deze wedstrijd ligt de focus dit jaar op het thema duurzaamheid. Hermans zegt daarover het volgende: "Kijk met een andere bril naar afval. Breng reststromen in kaart en je kan al snel het verschil maken.”

Meer lezen over de Limburgs Ondernemer van het Jaar kan hier.

Bron: Dagblad de Limburger