Innovatieve Limburgse veredelingsbedrijven werken samen

Datum van item

4 november 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

Vier innovatieve Limburgse veredelingsbedrijven hebben besloten samen te gaan werken onder de noemer Veredelingsnetwerk Limburg. Primair doel is om zichzelf aan de sector en de arbeidsmarkt te kunnen presenteren. Het gaat om Bejo, Novisem, Limgroup en BASF Vegetable Seeds (Nunhems). Alle bedrijven ontwikkelen hoogwaardige rassen en nieuwe technologieën en exporteren plantaardig uitgangsmateriaal en bijbehorende technologieën naar klanten over de hele wereld.

Voedsel van de toekomst

De bedrijven vormen een belangrijke basis voor gezonde voeding en een duurzame wereld. Zo worden met veredeling groenten ontwikkeld met extra veel vitaminen of mineralen. Of een meloen die zelf aangeeft wanneer hij rijp is. Ook planten die resistent zijn tegen ziekten en plagen en kunnen groeien onder extreme klimaatomstandigheden beginnen bij zaadveredeling.
Wil Strous van Bejo Zaden, een van de initiatiefnemers: “Op deze manier leveren wij een belangrijke bijdrage aan de oplossing van de wereldvoedselproblematiek. In de zaden- en plantenverdeling werken we aan nieuwe, gezonde groente- en fruitrassen. Wij zijn de allereerste stap in de voedselketen. De plek waar het voedsel van de toekomst ontwikkeld wordt.”

Groene high tech

De zaadveredelingsbedrijven hebben het over groene high tech, omdat de agrarische wereld en die van de high tech elkaar raken. Ad Braat van BASF Vegetable Seeds: “Wij zijn voortdurend bezig met de verdere ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën. Denk hierbij aan drones met cameratechniek, DNA- en dataonderzoek, beoordelingssoftware en indoor farming waarbij de nieuwste LED-technologie wordt toegepast.”

Op zoek naar de beste eigenschappen

Met de samenwerking hopen de bedrijven met partners en potentiële nieuwe medewerkers in contact te komen. Trinette Dings van Novisem: “Teams van mbo’ers, hbo’ers en wetenschappers werken nauw samen in een onderzoeksomgeving om planten met de beste eigenschappen te selecteren en te veredelen. Wij komen graag in contact met mensen die geïnteresseerd zijn in onze processen of zelf een bijdrage willen leveren aan de oplossing van de wereldvoedselproblematiek.”

Nieuw talent

Ook Citaverde College is betrokken bij het initiatief, als belangrijke ‘leverancier’ van nieuw talent. Onderwijs en bedrijfsleven komt zo nog dichter bij elkaar. Ludo in ’t Zandt van Limgroup: “Natuurlijk komen we graag in contact met jongeren, maar de gehele sector willen we laten zien wat er gebeurt bij een zaadveredelingsbedrijf. Wie weet wat voor partnerships en nieuwe initiatieven daaruit kunnen ontstaan!”

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in de zaadveredeling? Sluit je dan aan bij de groep Veredelingsnetwerk.

Bekijk hier alvast de video van Veredelingsnetwerk Limburg voor een impressie van hun bedrijfsactiviteiten en raadpleeg hun website.