Innovatieve spuittechniek voor fruittelers beperkt gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Datum van item

28 april 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

2x bekeken

Tientallen Limburgse fruittelers zouden ooggetuige zijn van de nieuwe, innovatieve spuittechniek van Munckhof Fruittech Innovators uit Horst aan de Maas. Door de maatregelen rond het coronavirus waren het echter maar een handjevol mensen die aanwezig konden zijn bij de introductie van deze nieuwe machine, maar dat maakt de uitvinding niet minder indrukwekkend.

Munckhof Fruit Tech Innovators is in 1884 ontstaan als een echt familiebedrijf dat gereedschappen fabriceerde voor de land- en tuinbouw. Later specialiseerde het bedrijf zich in het spuiten, oogsten en vullen van kisten voor de fruitteelt, wijnbouw en de oogst van olijven. Steeds verfijnder, steeds hoogwaardiger en steeds internationaler.

Samenwerking

Munckhof werkte met ondersteuning van de provincie Limburg (38.000 euro subsidie voor het stimuleren van duurzame landbouw), de Wageningen Universiteit en fruitteler Van Herten uit Grathem aan de ontwikkeling van een nieuwe spuittechniek. Uitgangspunt was het terugbrengen van de hoeveelheid gewasbestrijdingsmiddelen die momenteel gebruikt wordt in de fruitteelt om aandoeningen als schurft en meeldauw tegen te gaan.

Tientallen procenten minder

Vorige week werd de innovatieve techniek geïntroduceerd op het bedrijf van Van Herten. Daarbij werd getoond hoe het mogelijk is het bestrijdingsmiddel veel nauwkeuriger aan te brengen op het blad van de fruitboom. Dit is mogelijk door allerlei technische snufjes op de tractor en het spuitapparaat, zoals een windmeter en een gps-systeem. Op deze manier wordt er tot enkele tientallen procenten minder aan gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en belandt er minder spuitmiddel in het milieu.

Han Smits van Munckhof vertelt: "Vroeger zag je als het ware een mistwolk als er gespoten werd. Nu zie je nauwelijks nog dat er gespoten wordt. Door het toepassen van verschillende technieken kun je het middel heel gericht op het blad van de fruitboom aanbrengen."

Toekomst

Het nieuwe apparaat kost 90.000 euro. De hoop is dat straks meer Limburgse fruittelers de nieuwe spuittechniek gaan toepassen, maar het bedrijf wil de techniek ook naar het buitenland brengen.

Daarnaast heeft Munckhof meer innovatieve ideeën voor de precisielandbouw in de fruitteelt. Momenteel worden proeven gedaan met drones boven de boomgaard om de bomen op te sporen die het meest te lijden hebben van de perenknopkever.

Bron: De Limburger