Kameleonfolie nieuwe troef voor aspergeteler Teeuwen

Datum van item

22 februari 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

De Limburgse Math Teeuwen, die in 1969 de aspergekwekerij van zijn vader overnam, is altijd op zoek naar vernieuwing en verbetering. Als een van de eerste legde hij in 1984 verwarmingsslangen aan onder zijn aspergevelden. In de jaren '90 introduceerde hij een zwart-wit folie en in 2000 stortte hij zich op de veredeling en ontwikkelde samen met Piet Boonen honderden nieuwe kruisingen. Nieuwe Oogst sprak met de innovatieve aspergeteler over zijn nieuwste, veelbelovende uitvinding: kameleonfolie.

Drie lagen

Volgens Teeuwen is zijn kameleonfolie de eerste folievernieuwing in de aspergeteelt van de afgelopen dertig jaar. Het idee is ontstaan in Spanje. "Mijn kleindochter zag daar een kameleon en vroeg mij wat dat was. Toen ik uitlegde dat dit dier van kleur kan veranderen, kwam ik op de gedachte om een folie te ontwikkelen die met dat principe werkt," aldus Teeuwen.

Het resultaat is de 'Rey Pro TR product Kameleon Folie', een folie dat bestaat uit drie lagen: een zwarte onderlaag, een witte tussenlaag en een toplaag die meerdere kleuren kan hebben. De toplaag is biologisch afbreekbaar en breekt, afhankelijk van het zonlicht, geleidelijk af. Na 12 tot 14 weken wordt de folie wit en is daardoor te hergebruiken voor een volgend seizoen.

Voordelen

De uitvinding van Teeuwen heeft verschillende voordelen. Door de folie groeit de asperge tot wel 15cm boven de grond. Door de druk van de folie worden de stengels dikker en blijven de aspergekoppen gesloten. Doordat de asperges in de elastische folie groeien, worden de koppen ‘ingepakt’. De witte folie duwt de afbreekbare folie weg waardoor de kop niet verbrandt. "Normaal gesproken hebben asperges tot wel 40 procent blauwe en 20 procent losse koppen. Met deze nieuwe folie heb je daar geen last van en ook niet van roest."

Daarnaast hoeft er minder vaak geoogst geworden. Omdat de asperges wit blijven, is in koude periodes eens in de zeven dagen steken voldoende, als het warmer is eens in de vier dagen. Dat betekent dat de folie minder vaak van het bed af hoeft en dat ook voor het steken minder personeel nodig is, omdat het meer kan oogsten dan anders. "In plaats van 15 tot 20 kilo per uur kunnen stekers wel ruim 50 kilo per uur halen."

Meer details over de kameleonfolie lees je op de website growfoil.com. Lees de volledige reportage van Nieuwe Oogst hier. Ook de Limburger ging in gesprek met de Limburgse teler.