Limburgse melkveehouder enthousiast over pilot kruidenrijk grasland

Datum van item

4 november 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

In het Limburgse Vlodrop woont en werkt melkveehouder Maarten van Cruchten. Hij is een van de deelnemers van de pilot ‘Groen, productief en levend Limburg’, waarin hij onderzoekt hoe een kruidenrijk grasland zijn bedrijfsvoering vooruit kan helpen.

Opbrengstpotentie

Natuurrijk Limburg en adviesbureau Arvalis deden een oproep aan Limburgse boeren om verschillende aspecten van natuurinclusieve landbouw te testen binnen hun bedrijven. Van Cruchten koos voor het kruidenrijk grasland, omdat hij onder de indruk was van de opbrengstpotentie die hieruit kan voortvloeien. De aanplant van andere gewassen kan, zeker in tijden van droogte, leiden tot meer en diverser voedsel voor zijn koeien.

Tijden van droogte

"Ik heb er goede verwachtingen van. We zitten hier in Vlodrop in een droog gebied. Ons Engels raaigras levert in periodes met weinig neerslag naar mijn idee te weinig opbrengst. Daarom teel ik er mais bij. Je zoekt altijd naar mogelijkheden om je opbrengst te verhogen. De pilot biedt de mogelijkheid op een mengsel met een hogere drogestofopbrengst," aldus de melkveehouder.

Om de kruiden overlevingskans te geven in de winter heeft hij ze nu al ingezaaid op zijn land. Hij voegde cichorei en smalle weegbree toe in de hoop op wel 10 procent meer drogestofopbrengst. Hij gebruikt bovendien geen kunstmest meer, wat bijdraagt aan kostenreductie.

Dubbel doel

Maarten van Cruchten combineert zijn financiële doelstellingen met groene overwegingen. Hij staat open voor innovaties die beide aspecten verbinden."We werken al met inzaaien van rode klavers in percelen om stikstof te binden uit de lucht. En de klaver groeit ook in droge periodes door. Het is dus naast een financiële, ook een milieuoverweging om mee te doen."

Meer informatie over deelname aan de pilot 'Groen, productief en levend Limburg' is hier te lezen.


Bron: Nieuwe Oogst