Next Generation Sensors helpt agrofoodsector bij opsporing besmettingen

Datum van item

25 september 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

Het fipronil ei en de salmonellabesmetting in babymelk, het zijn slechts twee voorbeelden van recente voedselschandalen die de wereld bezighielden en voor enorme schade zorgden. Het testen van ons voedsel is belangrijk, maar het opsporen van potentiële besmetting in de agrofoodsector is kostbaar en tijdrovend. Nieuwe technologie van Next Generation Sensors helpt bij een oplossing voor deze problematiek.

Testen buiten het laboratorium

Next Generation Sensors is een startup, verbonden aan de Brightlands Innovation Factory in Geleen. Het bedrijf ontwikkelde de Handheld Molecular Contaminants Screener (HMCS), een draagbaar apparaat dat monsters real time kan testen buiten het laboratorium. Het monster komt niet naar het lab, maar het lab naar het monster.

Ter illustratie: een monster laten onderzoeken in een laboratorium kost al gauw tweehonderd euro per uur. En tegen de tijd dat de resultaten binnen zijn, moet het voedsel al lang in de supermarkt liggen of verwerkt zijn. Het snel kunnen testen op locatie betekent voor de agrofoodsector dus een belangrijke kosten- en tijdsbesparing.

Innovatieve techniek

Decennialang was het geen optie de testen buiten het laboratorium uit te voeren. Factoren als gewicht, omvang, noodzaak voor stroom en gebruikerskennis maakten het onmogelijk. Recent zijn echter stappen gemaakt om de techniek van massaspectometrie toe te passen in draagbare apparaten.

Next Generation Sensors is een bedrijf dat bijdraagt aan deze ontwikkeling. De HMCS richt zich niet alleen op testen op locatie, maar ook op gebruiksvriendelijkheid en snelle resultaten.

Testen in de hele keten

De medische sector profiteert al langer van de sensoren van Next Generation Sensors, maar nu richt het vizier zich op de agrofoodsector. De sensoren sporen contaminanten op als pesticiden, bacteriën en antibiotica. De noodzaak om producten sneller en goedkoper te kunnen onderzoeken op mogelijke besmettingen is groot, zowel in de productiefase als later in de keten. Kans op besmettingen is door de liberalisering van de voedselhandel steeds meer toegenomen. De HMCS maakt het mogelijk de tests al uit te voeren op het moment dat de gewassen nog op het land staan, maar ook op latere momenten in het proces.

Bron Brightlands Innovation Factory, Next Generation Sensors