Onderzoek naar voeding centraal bij aftrap Dutch Food Week

Datum van item

11 oktober 2019

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

5x bekeken

Afgelopen vrijdag vond de opening van de Dutch Food Week op de Brightlands Campus Greenport Venlo plaats. Er was veel aandacht voor gezonde en veilige voeding, zoals het onderzoek naar darmflora van prof. dr. Koen Venema, de inzet van champignons in het tekort aan vitamine D en de aankondiging van een nieuwe leerstoel ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’.

Een gezonde darmflora

Ter gelegenheid van de Dutch Food Week ontving prof. dr. Koen Venema de ontlasting van 87 vrijwilligers. De hoogleraar humane biologie onderzoekt deze poep met behulp van een hightech apparaat dat het maagdarmkanaal kunstmatig nabootst. Zijn doel is meer te weten te komen over de invloed van voedingstoffen op onze darmflora. Het is al langer bekend dat de bacteriën in onze darmen van invloed zijn op zowel onze fysieke als onze mentale gezondheid, maar er is nog veel onderzoek te doen.

Venema verwacht dat de steeds verfijndere technieken onze kennis over de darmflora snel zal doen toenemen. “Over vijf jaar zullen we in staat zijn mensen op individueel niveau advies te geven wat ze het beste kunnen eten. Nu zit dat op niveau dat we kunnen zeggen: eet meer vezels. Straks wordt het: voor u is het goed om broccoli te eten.”

Champignons voor vitamine D

Naast ontlasting werd ook bloed onderzocht tijdens het openingsevent bij Brightlands. Bart Kuijpers, als onderzoeker verbonden aan Brightlabs, constateerde daar dat 38% van de ruim honderd geteste mensen een tekort aan vitamine D had. Geen verrassend resultaat, want het komt overeen met de algemene Nederlandse statistieken. Kuijpers geeft aan dat veel mensen direct naar supplementen grijpen, maar dat voeding ook kan helpen bij het aanvullen van tekorten. In het geval van vitamine D is dat bijvoorbeeld mogelijk met vette vis of champignons.

Champignons bezitten ergosterol, het stofje dat nodig is om vitamine D in ons lichaam te activeren. Eric Bongers van Scelta Mushrooms legt uit hoe door het gebruik van licht de vitamine D al in de champignon geactiveerd kan worden. Een nieuwe conserveringstechniek zorgt zo voor nóg gezondere champignons. Vooralsnog wordt de techniek vooral in de voedingsindustrie verwerkt, maar Bongers heeft ook een tip voor de consument: ”Zet verse champignons gewoon eens een uurtje in het daglicht voordat je ze verwerkt. Het geeft een enorme vitamine D-boost.”

Nieuwe leerstoel ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’

De Faculty of Science and Engineering van de Maastricht University maakte tijdens de opening van de Dutch Food Week bekend een nieuwe leerstoel te starten. Dr. Edgar van Mil en dr. Remco Havermans zijn benoemd tot bijzonder hoogleraren ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’, een leerstoel die als standplaats de Brightlands Campus Greenport Venlo heeft.

Binnen de nieuwe leerstoel zullen onderwerpen als gezonde voeding en het effect op het lichaam, psychologische kennis en de ontwikkeling van nieuwe producten centraal staan. De initiële focus ligt op gezinnen met kinderen tot en met drie jaar en adolescenten tussen de twaalf en achttien jaar. Door de leerstoel specifiek te richten op de jeugd, hoopt men toekomstige generaties al vroeg in hun leven bewust te maken van gezondere voedselkeuzes.

Waarom eten jongeren vaak ongezond? Op welke manier zijn ze te bewegen andere keuzes te maken? Hoe beïnvloedt de voeding van een baby de latere voorkeur in smaken? Kan andere babyvoeding leiden tot een bredere waardering van smaken op latere leeftijd? De twee hoogleraren zullen de komende tijd antwoorden op dit type vragen proberen te vinden.

Bijzonder aan de nieuwe leerstoel is de financiering door het bedrijfsleven. Scelta Mushrooms, ZON fruit & vegetables, BASF, Seacon Logistics en regionale Rabobanken investeren om het mogelijk te maken. Initiatiefnemer Jan Klerken van champignonverwerker Scelta Mushrooms: “Het unieke aan deze leerstoel is de combinatie van multidisciplinair onderzoek en bedrijfsleven. Hierdoor ontstaat unieke kennis, die van grote waarde is.”

Bron: Brightlands, Dagblad de Limburger