Weerstations helpen bij onderzoek waterberging

Datum van item

15 juni 2020

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

In het kader van het programma 'Water in Balans' wordt in Zuid-Limburg onderzoek gedaan naar het vergroten van de waterberging. Op Proefboerderij Wijnandsrade in Limburg is een weerstation met onder andere een regenmeter en bodemvochtmeters geplaatst om na te gaan hoeveel millimeter water aardappeldrempels extra kunnen vasthouden.

In het programma 'Water in Balans' richt Waterschap Limburg zich samen met de LLTB en natuurbeheerders op maatregelen tegen wateroverlast. In Zuid-Limburg gaat het specifiek om het vergroten van de waterberging in het landelijk gebied, terwijl het in Noord- en Midden-Limburg om systeeminrichting gaat. Proefboerderij Wijnandsrade is erbij betrokken om maatregelen bij enkele ondernemers te toetsen.

Aardappeldrempels

Zo moeten drempels tussen de aardappelruggen extra regenwater vasthouden. Dit kan wateroverlast en wegstromen van vruchtbare grond voorkomen, maar ook water vasthouden voor droge periodes. In de onderstaande video laat akkerbouwer Bert Merx zien hoe hij aardappeldrempels inzet om water vast te houden op zijn percelen.

Zes weerstations

"In Zuid-Limburg staan nu zes weerstations. Zo kunnen we bij de deelnemers goed vaststellen wat de exacte neerslag is en wat het effect van de verschillende maatregelen is op waterberging", zegt projectleider Brigitte Kroonen-Backbier van Wageningen University & Research (WUR) Open Teelten. "De neerslag wordt elke vijf minuten gemeten. Het afspoelende water vangen we op in bakken. Zo weten we wat de maatregelen opleveren bij de gemeten regenintensiteit", stelt de WUR-projectleider.

Volgens Kroonen-Backbier zijn er al veel telers die dit jaar drempels toepassen. "Het nadeel is misschien dat de drempels bij de oogst nog niet helemaal weg zijn. Dat is vooral afhankelijk van hoe groot je ze maakt. In de spuitsporen kun je in ieder geval bij het poten de aanleg van drempels uitschakelen."

Heftige buien

“Agrariërs doen al veel aan het verminderen van water- en modderstromen om wateroverlast in de dorpskernen in de dalen te voorkomen,” vertelt Josette Van Wersch, bestuurder bij Waterschap Limburg. “Vanwege de klimaatverandering vallen er echter steeds heftigere buien, met wateroverlast in de dorpen in de dalen als gevolg. Daarom werken we samen met de LLTB en natuurbeheerders in het kader van het programma ‘Water in Balans’ voor het Heuvelland aan goede ideeën om op de plateaus en de hellingen per vierkante meter circa 10 millimeter extra water vast te houden.”

Meer weten over Water in Balans? Kijk op de website van Waterschap Limburg. Het is ook mogelijk een bezoek te brengen aan een proeflocatie of eigen ervaringen met watervasthoudende maatregelen te delen.

Bron: Nieuwe Oogst en Waterschap Limburg