Boerderij van Morgen krijgt de ruimte aan de rand van het landelijke Trintelen

Datum van item

16 november 2021

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

14x bekeken

De beste plek voor de Boerderij van Morgen is aan de rand van Trintelen. Althans, dat vinden de deskundigen. Daar vind je de ruimte die nodig is om agrarische bedrijven te laten opgaan in de omgeving.

Het woord ‘megastal’ zet mensen op het verkeerde been, herhaalt wethouder Jos Last keer op keer. In de oorspronkelijke plannen van boer Voncken uit Trintelen was inderdaad zo’n enorme doos voorzien. „Maar daarvan hebben wij meteen gezegd: nee, dat kan niet meer in ons kwetsbare buitengebied”, zegt hij. „Dat is nu ook juist de reden waarom we zijn gestart met de pilot ‘Boerderij van de Toekomst’; een agrarisch bedrijf dat opgaat in de omgeving.”

Morgen

Willem Voncken heeft het project inmiddels omgedoopt in ‘Boerderij van Morgen’. Want de ‘toekomst’ ligt voor hem te ver in het verschiet. Hij wacht nu zes jaar op groen licht voor de bouw van een nieuwe boerderij die past bij een modern agrarisch bedrijf en wil eindelijk aan de slag. Niet vandaag, hij snapt ook wel dat zo’n project goed en grondig voorbereid moet worden, maar dan in elk geval toch binnen afzienbare tijd. Morgen, zogezegd.

Het project, dat wordt ondersteund door provincie en gemeente, nadert ondertussen een cruciale fase. Binnenkort moet de gemeenteraad van Gulpen-Wittem zich uitspreken over de locatie waar de nieuwe boerderij moet komen. Samen met deskundigen uit verschillende disciplines - landbouw, bedrijfskunde, natuur en landschap - zijn verschillende plekken onder de loep genomen. Uiteindelijk zijn vier locaties in en rond Trintelen overgebleven.

Versterken

De voorkeur van de adviseurs gaat uit naar een ruim perceel van ruim 18 hectare, links van de weg van Trintelen naar Eys. Op zich heeft Voncken genoeg aan een lap grond ter grootte van een half voetbalveld. Maar hier is ruimte om het toekomstige bedrijf op goede manier in te passen in het landschap, constateert Last. „Inpassen is eigenlijk niet eens het goede woord”, vult hij aan. „Je kunt het landschap daar juist versterken door het opnieuw vorm te geven.”

Door de omvang van het terrein is daar niet alleen plek voor de nieuwe boerderij en de bijbehorende stallen en loodsen, maar kunnen ook de akkers anders en beter ingedeeld worden. In de landbouw wordt al langer gesproken over het werken met stroken, waarbij velden met gewassen afgewisseld worden met stukjes natuur. Op deze locatie zou dat kunnen. Er is ook ruimte voor boomgaarden, een voedselbos, graften en hagen en een opvangbekken voor regenwater.

Buurtschap

Voor de boerderij zelf is nog geen ontwerp in de maak. De architect staat echter in de startblokken: die kan gaan tekenen zodra de locatie vaststaat. „Je moet overigens niet denken aan één gebouw, legt Last uit: „Het zal eerder een ensemble van losse gebouwen worden. Vanuit de verte gezien zal het overkomen als een agrarische buurtschap zoals je die wel meer ziet in het Heuvelland.” Qua materiaal wordt gekeken naar producten als hout, bamboe, stro en streekeigen Kunradersteen.

Bron: De Limburger