Vaker controle voor bio landbouw vanaf 2021

Datum van item

20 april 2018

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

3x bekeken

De controle op biologische landbouw in Europa zal strenger worden. Vanaf 2021 krijgen biologische boeren minstens één keer per jaar controle. Als er geen fraude is geconstateerd, wordt dat tweejaarlijks. Het Europees Parlement stemde onlangs in met deze aanscherping van de regels.

Ongeoorloofde resten

Het is niet zo dat er in de biologische landbouw helemaal geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest of antibiotica mag worden gebruiken. Wel dient dit zoveel mogelijk te worden gemeden en zijn er lagere bovengrenzen dan in de reguliere landbouw. Als er ongeoorloofde resten worden aangetroffen, dan is de bron hiervoor van belang voor de consequenties. Komen de resten overwaaien van naburige landbouw, dan wordt de oogst afgekeurd voor het biologische keurmerk. Als blijkt dat er sprake is van opzet, dan verliest het bedrijf zijn biologische status.

Biologisch in Limburg en Europa

In Limburg betreft het biologisch areaal bijna 1300 hectare, verdeeld over 76 landbouwbedrijven. Dat is 1% van het totale areaal. In Nederland wordt 2% van het totale areaal biologisch geboerd en in Europa is dat 7%.

Bronnen: nu.nl, skal.nl