Villa Flora centrum van onderzoek naar gezonder eetgedrag

Datum van item

26 juni 2018

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

1x bekeken

Tijdens het symposium ‘Limburg: gezondste tuinbouwregio!’ op de Brightlands Campus in Venlo gaf professor Remco Havermans een voordracht over zijn onderzoek. Op de campus van Maastricht University in Villa Flora doet hij onderzoek naar de psychologie achter gezond eten. De rode draad is hoe de consument meer gezond voedsel, zoals groenten, gaat eten.

Innovatie kan onderdeel zijn van de oplossing van het probleem dat mensen te weinig groenten eten. Innovatie moet het aanbod aan gezonde voeding in de regio verder laten toenemen. Limburg heeft de ambitie om hierin internationaal toonaangevend te worden. De vraag die Havermans zich daarbij stelt: hoe krijgen we de consument zover dat die inderdaad meer groente en andere gezond voedsel gaat eten? "Dat is nog niet zo eenvoudig. Neem bijvoorbeeld gezonde snacks. Bedenk hierbij dat 90 procent van de nieuwe voedselproducten in de schappen van de supermarkt binnen een jaar weer weg is."

In Villa Flora staat een hypermodern onderzoekscentrum tot beschikking van de professor en zijn team. Naast de klassieke onderzoeksfaciliteiten is er een laboratorium speciaal ingericht voor het uitvoeren van smaaktesten. Dit gebruikt hij onder andere voor onderzoek naar hoe je van tamelijk saaie gerechten toch iets spannends kunt maken. “Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van kruiden,” aldus Havermans.

Om mensen gezonder te laten eten, is het volgens Havermans ook nodig dat de kennis over het zelf bereiden van gezond voedsel nog verder toeneemt. Ondanks de vele kookprogramma’s op tv en kookboeken schort het volgens hem nog regelmatig aan kennis over wat je allemaal met verse producten kunt doen om er een smaakvolle maaltijd van te maken. Ook pleit hij voor meer voorlichting en sturing vanuit de overheid met belastingen. Het is nog steeds zo dat ongezonde opties goedkoper zijn dan de gezonde alternatieven.

Bron: De Limburger